Apelsin

Apelsin är en frukt fylld av vitaminer, ett riktigt tillskott som gör dig piggare under långa vinterdagar. Apelsinen växer på träd. Ursprungligen kommer den från Sydostasien, men finns idag på odlingar på många olika områden i världen. Apelsinen anses härstamma från Kina och Bortre Indien och kom till Europa under 1400-talet. Färgen orange har faktiskt fått sitt namn efter själva frukten, och på sanskrit heter frukten na rangi. Via persiska och arabiska har apelsinens namn blivit till norange på engelska, som sedan förenklats till orange. De tio största producerande länder av apelsin är Brasilien, USA, Kina, Indien, Mexico, Spanien, Egypten, Italien, Indonesien och Turkiet.

Apelsinen som matvara

Det finns många olika apelsinsorter och de kan indelas i blonda apelsiner och blodapelsiner. Apelsinen skall skördas mogen under oktober till maj månad. Den används både naturellt och till juice och marmelad. Man kan även använda den som smaksättare i mat eller i likörer. Apelsin passar bra som frukt i sallader, och även i olika slags desserter. Dess färg piggar upp en i övrigt tråkig rätt, och ger en god smak. Den kan gott användas i olika slags grytor eller varför inte med lamm eller kyckling? Likabra användning får man av apelsin i söta rätter så som i kakor eller pajer. Förvara den svalt, helst i 2-5 grader. Apelsin är hållbar i två till tre veckor. Apelsinen innehåller också som de flesta vet en hel del C-vitamin, men apelsin innehåller också andra ämnen som är viktiga för oss. Genom att äta en apelsin varje dag kan man stärka immunförsvaret. Andra goda effekter som frukten anses ha är bland annat att den kan minska risken för blodproppar och stroke, den lindrar vid förkylning, kan sänka kolesterolhalten, rensar tarmen och är bakteriedödande. Ge dig själv ett tillskott av energi under de mörka vintermånaderna – det är du värd!

Apelsin fylld med c-vitamin