Äpple

äpple är nyttigt

Äpple är frukten vi gärna äter, precis som banan, som ett snabbt mellanmål efter träning eller i den övriga vardagen. Det är faktiskt den frukt vi äter mest av, efter just banan, och odling av äpple har gjorts tusentals år av oss människor. Det finns idag både gårdsträd och vilda äppelträd, och då ofta i förekomst av den vilda apeln som växer ganska allmänt i Norden, inom södra och mellersta Sverige och Norge. Det finns i huvudsak tre typer av äpplen; sommaräpplen, höstäpplen och vinteräpplen. Men sammanlagt har vi i världen idag lyckats kategorisera inte mindre än 7500 registrerade äppelsorter. I Sverige växer mer än 200 kända sorter, där de mest kända räknas till bland andra Ingrid Marie, Aroma och Melba. Arten varierar stort beroende på var i landet man bor. Äpple innehåller precis som mycket annan frukt många viktiga vitaminer och fibrer som vår kropp behöver. Ett högt intag av antioxidanter från äpplen är direkt relaterat till låg risk för dödlighet i hjärt- kärlsjukdom. En undersökning har även visat att äpplen odlade i svalt klimat, som här i Sverige, har ett högre vitamininnehåll än samma slags äpplen från varma länder.

Äpple – lika gott färskt som i matlagning

Med äpplen kan man tillreda en oerhörd mängd olika bakverk och desserter. Söt äppelmos, äppelpaj eller äppelkaka kan i stort sett tillredas på alla sorters äpplen oavsett mognadsgrad. Det går alldeles utmärkt att bereda såväl saft som cider på äpple. Frukten passar alltså som, precis som mycket annan frukt, en bra boost och kickstart när du känner dig trött eller helt enkelt är sugen på en frisk smakupplevelse. Du kan enkelt frysa in exempelvis hemlagad äppelmos och servera vid ett senare tillfälle. Du kan torka äpple eller helt enkelt göra en smarrig fruktskål med äpple, päron och andra frukter och låta dig väl smaka tillsammans med vispgrädde eller glass!