Avocado

avocado

Avocadoträdets frukt är ett spännande inslag som med lätthet kan användas i såväl dessert, bakverk och fulla måltider. Frukten kan ätas rå, i sallader, eller som inslag i varma soppor och diverse lagade rätter. Ett avocadoträd växer bara i mer sydliga och tropiska klimat och kan bli upp till 20 meter högt och bära upp till cirka hundra frukter på ett år. Skalet på en avokado ska inte förtäras och är till texturen kompakt och har en skrovlig yta, medan det gröna innanmätet innehåller flera nyttiga enkelomättade fetter som är viktiga ämnen för vårt välbefinnande. En avocadohalva säkrar en tredjedel av det rekommenderade dagsintaget av C-vitamin, och är dessutom fullmatad med Omega 3, vitamin A och kalium. En sund tillförsel av avocado i sitt matintag hjälper bland annat till att sänka blodtrycket och fungerar antiinflammatoriskt. Avocado är också allmänt stimulerande för muskler och energitillförsel.  Avocado är helt enkelt en av de mest nyttiga frukterna vi har att tillgå. En omogen avocado ska alltid mogna i rumstemperatur. Om man låter den ligga omogen i kylskåp kommer avocadon att missfärgas inuti eftersom fetterna är känsliga för kyla. Det går däremot alldeles utmärkt att förvara mogen avocado i kylen. Avocado som har en liten tunn hals har fått mogna på trädet och har därför en fylligare smak i jämförelse med en avocado med rundare hals som har plockats tidigare.

Avocado i matlagning

Med avocado som tillbehör kan du enkelt laga en fräsch sallad eller på någon minut röra ihop en klassisk len krämig guacamole som passar sig som gott tillbehör till såväl kött, fisk och fågel. Avocado behöver sällan tillagas utan kan enkelt användas rå i såväl vegetarisk matlagning som tillbehör på hamburgare. Den kan såklart, som annan frukt och grönt, även användas som drinktilltugg vid festliga sammankomster med familj och vänner. En frukt eller grönsaksbricka innehållande avocado och dip är alltid ett uppskattat inslag som även är ordentligt nyttigt!