Banan

Banan

En banan är egentligen en ört som tillhör släktet Musa och som från början kommer från Sydostasien men som senare har importerats till Afrika och Centralamerika. Bananer växer på stora klasar med så många som hundratals frukter på en och samma stam. Det finns två olika sorters bananer, dels den vanliga sorten som vi brukar köpa i affären som ibland kallas för dessertbanan, samt kokbanan som inte är lika söt och används i matlagning. Normalt sett så skördar man banan när de fortfarande är gröna och omogna, och sedan får de mogna under transporten.

Det finns många hundra olika sorters banan, men den vanligaste varianten är dessertbanan och den sort som importeras till Sverige kallas för Cavendish. Utöver detta finns också kokbanan som används i matlagning, röd banan som är den sötaste varianten samt äppelbanan som är betydligt mindre än övriga sorter. Man började importera banan till Sverige på 1900-talet och de vanligaste länderna där de odlas idag är Brasilien, Indien och Ecuador.

Banan är både nyttigt och mättande

Många gillar att äta banan eftersom de smakar sött och gott, samt mättar ganska bra. Även om en banan innehåller mycket fruktos, så består den också av många nyttiga näringsämnen som kroppen behöver. Eftersom en banan innehåller mycket kalium så är den bra för hjärtat samt minskar risken för stroke och åderförkalkning. Bananer kan också skydda mot njurcancer, främja en bra tarmhälsa, främja upptagningen av kalcium i kroppen samt verka lugnande eftersom de innehåller en aminosyra som i kroppen omvandlas till serotonin som hjälper kroppen att koppla av. Dessutom innehåller en banan vitamin A, B, C och E samt magnesium, järn och zink.

Eftersom banan är en av de mest besprutade frukterna så rekommenderas det att man köper ekologiska bananer i så stor utsträckning som möjligt. En banan är ett bra mellanmål som både är nyttigt, mättar väl och ger mycket energi.

Upp till 1 359 kr på 5 kassar!
10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder
Upp till 989 kr på 4 kassar!
10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder