Citron

lemon

Citronen är egentligen en hybrid mellan flera andra fruktarter inom släktet Citrus, som bland annat även innefattar grapefrukt, apelsin, mandarin och lime Den kan dock lätt särskiljas med sitt gula skal och syrliga fruktkött. Redan under antikens tid var citronfrukt ett uppskattat inslag i dåtidens matlagning, och man förstod sig redan då på hur nyttigt det kan vara med citron. Citron är nämligen väldigt rik på C-vitaminer, även känt som askorbinsyra, en antioxidant med förmågan att stärka kroppens näringsupptagning för att på så sätt kunna stävja mot förkylningar och infektioner mer effektivt.

Citron – naturens syrliga vän

Det är framförallt citronsyran i köttet som innehåller de flesta av fruktens näringsämnen och smak, och man kan med gott resultat använda pressad citron vid smaksättning och tillagning av t.ex. grytor och bakverk. Finrivet citronfruktskal kan även det användas som ingrediens i såser, exempelvis till lax och övrig fisk. Zest är en engelsk köksbeteckning som används när man använder strimlade eller fint rivna delar av skalet från en frukt som citron. Genom att göra detta kan man tillföra citronens fräscha smak och garnera bakverk. Man bör se till att då endast använda den färgade delen av skalet som smaksättare, likaså om du använder strimlat citronskal i drinkar. Precis som alla citrusfrukter innehåller citron mycket C-vitamin, men studier visar även att just skalet innehåller citronolja som i sin tur innehåller limonen, ett ämne som är bra för kroppens avgiftningssystem och kan motverka cancer i bland annat lungor, mage, hud och bröst. Man ska alltid se till att tänka på att noggrant borsta och tvätta all frukt och grönsaker innan man äter, tillagar eller på annat sätt konsumerar den. Givetvis kan även en simpel kanna med kallt vatten och skivad citron göra underverk en varm sommardag! Se till att förvara citron i kylskåpet vilket förlänger hållbarheten med 2-3 veckor.