Frida bloggar blanda annat på http://fridaharju.blogg.se och arbetar som kostvetare på en förskola i Uppsala. Här testar och utvärderar hon Ecoviva Classic.
Företag | Ecoviva | ||
---|---|---|---|
Typ av matkasse | Ekologisk kasse | ||
Antal dagar | 4 | ||
Antal personer | 4 | ||
Allmän kommentar | Plus - Kort i punkt form | Minus - Kort i punktform | |
Leverans | Bra tid (em söndag) | samma som tidigare punkt | att det var i en kasse och inte låda/box |
Råvaror | hög kvalitet | samma som tidigare punkt | att en hel fpk kanel sändes med men ej buljongtärning |
Recept | fanns till allt | ej fullständiga ibland, läs blogg för mer info | |
Namn på rätt | Betyg 1-5 (5=bäst, 1= sämst) | ||
Maträtt 1 | Fisknuggets | 2 | |
Maträtt 2 | lammfärshamburgare | 3 | |
Maträtt 3 | linssoppa med pannkaka | 4 | |
Maträtt 4 | biff med rödvinskokt lök | 5 |
Dag 1 – Len Linssoppa med kaneldoftande ugnspannkaka och äppelmosDag 2 – Fisk nuggets med äppelcurrysås och kokt potatis
Dag 3 – Grekiska hamburgare på lammfärs med fetaostkräm och sötpotatispommesDag 4 – Biff med rödvinskokt chalottenlök, klyftpotatis och brytbönor
Efter att ha provat Ecovivas ekologiska matkasse genom Matkasseguiden.se har mina idéer och lärdomar har breddats.
Det märks att Ecovivas matkasse är genomtänkt av dessa två tjejer (skaparna). Råvarorna är av riktigt bra kvalitet och kanske gör bara vetskapen om att det är ekologiskt att det smakar bättre. Ännu mer miljövänligt blir det då tjejerna tänkt till och använt samma/lika ingredienser i flera rätter så att det mesta används upp. Plus är att det är en stor variation av vegetariskt, fisk, kyckling och kött. Det är nya spännande recept som får den lite mindre insatta/intresserade att våga prova något nytt, att inte bara äta remouladsås till den panerade fisken exempelvis. Det var generösa portioner och allra helst om man ser till proteinmängd som fisk, lammfärs eller biff. Ett plus är att med kassen skickas en välfylld folder med lite fakta kring några kryddor, information kring ekologiskt och kravmärkt, mängd som levererats, råvaror som är bra att ha hemma osv.
Det negativa jag kan komma på med kassen är att alla recept vi fick innehöll egentligen gluten i form av ströbröd, bröd eller vetemjöl. Något jag tycker är synd då det inte behöver vara så och dessa rätter trollade vi om till glutenfria. Nu har de skapat en glutenfri kasse på Ecoviva (fick mejl här i veckan) men jag anser att även den ”vanliga” skulle kunna utesluta mycket med tanke på vad all forskning kring gluten och bildande av sjukdomar säger.
Rätterna är mycket festliga, ibland kanske lite för mycket. Att äta grädde ena dagen, fetaostkräm på grädde andra dagen och biff med hasselbackspotatis den tredje funkar inte för alla i längden. För någon som försöker hålla vikten, inte tränar och äter ute på lunchen räknas nog detta inte till den optimala middagen. Vi själva löste situationen genom att byta ut grädde mot kvarg i många fall vilket även skapar högre proteinvärde. Det hade inte gjort något om några av receptet var av den lite mer lätta varianten.
Slutligen: Jag är mycket nöjd med veckan och känner verkligen att jag ätit mat lagad från grunden, som jag förstår hur den hamnat på tallriken, processen dit. Som jag nämnt tidigare öppnar kassen för nya smakkombinationer och blandningar. Ett bra sätt för familjer som fastnat i processad-mat-land och behöver lite förnyelse. För de som inte anser sig ha tid att skapa veckomenyer eller inköp och kan få sin kasse hemkörd till dörren. För er som funderat över att prova en matkasse, gör det en vecka, det är helt klart värt priset om man ska väga in tid som planering, inköp, beslut i affären gällande kött och fisk (MSC-märkning, KRAV, närproducerat osv.).