Gul lök

Gul lök är en av våra vanligaste grönsaker, och det är en lökväxt precis som gräslök, purjolök och vitlök. En gul lök känns igen på det gulbruna skalet och den gulvita löken innanför.

Man har ätit gul lök i många årtusenden, och man har sett att de i Kina redan på 3000-talet f. Kr. hade odlingar med lök. Inte nog med det, gul lök och andra sorters lökar finns till och med avbildade på pyramiderna i Egypten. Till Sverige och resten av norra Europa kom den gula löken med romarna, och redan på medeltiden insåg man de många hälsosamma fördelarna med gul lök.

Gul lök kan skydda mot flera sjukdomar

Gul lök är mycket nyttigt, inte minst för att den innehåller antioxidanter. Den innehåller också vitaminer, mineraler, fibrer och även proteiner. Den har länge även använts inom medicin, till exempel mot infektioner. Forskning har också visat att ett stort intag av lök faktiskt kan minska risken för flera olika typer av cancer. Gul lök har också använts som skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar. En mellanstor lök om dagen räcker för att få full effekt när det gäller skydd mot cancer, vilket är en mycket bra anledning att försöka inkludera denna grönsak i maten varje dag.

Gul lök passar i väldigt många maträtter, och har en något skarpare smak än den röda löken. Den förhöjer smaken i maten, men kan också fungera som huvudingrediens i till exempel löksoppa eller lökpaj. Gul lök odlas i Sverige och finns tillgänglig i stora mängder året om. Det är också en billig grönsak samtidigt som den är mycket nyttig, så gul lök är både gott och prisvärt.

En speciell egenskap hos gul lök är att den framkallar tårar när man hackar den. Ett tips är då att gnida in kniven med lite matolja först, så minskar den starka doften som gör att ögonen tåras.

Upp till 1 359 kr på 5 kassar!
10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder
Upp till 989 kr på 4 kassar!
10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder