Klementin

Klementin

Klementin är en frukt som hör till arten småcitrus, och är faktiskt en relativt ny sort som skapades så sent som 1902 genom att den algeriske prästen Pierre Clément korsade frukterna pomerans och mandarin. Frukten fick också därför sitt namn klementin efter dess upphovsman. Sedan dess har klementinens popularitet ökat stort, och den är en riktig klassiker i Sverige särskilt under vintermånaderna.

Klementiner är både goda och nyttiga

En klementin är en ganska liten citrusfrukt med tunt orange skal och smakar relativt sött men samtidigt syrligt. Det är uppfriskande att äta en klementin, och de är mycket saftiga och goda. Ibland har den kärnor, men oftast är den kärnfri vilket gör den lätt att äta. Man har medvetet odlat fram kärnfria klementiner för att konsumenterna föredrar detta. Klementiner är populära frukter till mellanmål, men passar också mycket bra i olika slags desserter. Klementin är också en populär ingrediens i fruktsallad, och man kan också använda den när man pressar juice. Det finns många olika sorter av klementin, till exempel Clemenpons, Oronules och Marisol, och den klementin som man hittar i svenska matbutiker kommer oftast från Marocko, Spanien, Israel eller Sydamerika.

I en klementin finns det bland annat mycket C-vitamin vilket är bra för immunförsvaret. De innehåller också folsyra som är bra för gravida kvinnor. Detta ämne kan också förebygga hjärtsjukdomar. Klementiner har en lång hållbarhet och är därför praktiska att ha med sig som mellanmål i väskan.

Ofta kallar man klementin för mandarin, men detta är inte korrekt, utan mandarin är en annan slags citrusfrukt som inte är så vanlig i Sverige längre. Skillnaden är att mandarinen inte är lika söt, och oftast har kärnor. Det är inte konstigt att frukten klementin blivit så populär i Sverige då den både smakar gott, har lång hållbarhet och är praktisk utan kärnor. Att äta klementin är ett måste under december, och det är precis lika nyttigt som gott.

Upp till 1 359 kr på 5 kassar!
10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder
Upp till 989 kr på 4 kassar!
10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder