Vad som skiljer tomater på kvist från vanliga tomater i fruktstånden är inget annat än att kvist-tomater skördas först när tomaterna är helt mogna. ”Vanliga” tomater kan ibland vara omogna och rentutav gröna när de läggs ut i butik, medan just kvist-tomater sparas till dess att de är färdiga för skörd. I mångt och mycket har det blivit något av en visa hos odlarna att tomater på kvist säljer bättre, vilket medfört att utbudet av just kvist-tomater nu är mer frekvent bland handlarna än tidigare. Kvist-tomater är en alldeles förträfflig källa för kalium och flera viktiga vitaminer. Tomater innehåller mycket A-vitamin som bland annat är bra för synen. A-vitamin kan också motverka torr hud och sprött hår. Tomater innehåller även lykopen, ett ämne som ger tomaten dess starka röda färg. Lykopen, som är en kraftfull antioxidant, har visat sig skydda mot en rad olika typer av cancer, bland annat lung-, livmoder-, prostata-, bröst-, och bukspottskörtelcancer.
Kvist-tomater – perfekta till frisk sallad eller varm soppa
Kvist-tomater kan man som med så många andra grönsaker äta såväl råa som de är, eller tillsätta som ingrediens i allehanda grytor, soppor, ugnsbakad mat eller nyttig grönsaksgarnering vid frukost, lunch eller middag. Du kan helt enkelt använda kvist-tomater i all din matlagning! Tomater används givetvis i sallader från alla delar av världen och passar sig utmärkt skurna i tärningar i en somrig grekisk fetasallad, eller som sin egen huvudingrediens i en värmande tomatsoppa på höstkanten. Du kan givetvis också så dina egna tomatfrön och odla kvist-tomater på din balkong eller på ett fönsterbräde. Det behöver inte alls vara särskilt komplicerat att odla då de flesta tomatsorterna trivs alldeles utmärkt i en dagstemperatur på 20-25 grader. Se till att vattna regelbundet och du kommer snart att kunna avnjuta dina egna kvist-tomater som gott pålägg på en läcker macka!