Exempel på recept från matkasse:
Kanelstekta kycklingben med apelsin från Enkla Middagen
Kycklingrätten har här fått en touch av Nordafrika.
Utrustning: en ugnssäker form, en kastrull
Tidsåtgång: ca 45 min
4 portioner
Ingredienser:
8-10 kycklingben
½ dl olivolja
1½ apelsin, i klyftor
2-3 vitlöksklyftor
½ msk malen kanel
2 tsk rosmarin
salt och peppar
Bulgursallad:
2 dl bulgur
4 dl grönsaksbuljong
1 gurka
1 dl hackade torkade aprikoser
0,5 dl grovhackade hasselnötter
1 dl grovhackad persilja (fryst)
Dressing:
0,5 rödlök, finhackade
3 msk olivolja (h)
1 tsk flytande honung (h)
finrivet skal och saft av ½ apelsin
0,5 tsk salt (h)
2 krm svartpeppar (h)
Tillagning:
1. Tina persiljan på ett fat
2. Sätt ugnen på 225°.
3. Lägg kycklingben, olja, apelsinklyftor (riv skalet av den halva apelsinen som ska vara till dressingen innan apelsinen delas), skalade och krossade vitlöksklyftor samt kryddor i en ugnssäker form. Stek i ugn, ca 25-30 minuter.
4. Blanda ingredienserna till dressingen.
5. Koka buljong som skall användas till bulgurn, genom att kocka 5 dl vatten med den koncentrerade grönsaksbuljongen.
6. Koka bulgur enligt anvisning på förpackningen men i buljongen.
7. Dela gurkan och ta bort kärnorna med en sked. Hacka gurkan fint. Blanda alla ingredienser till bulgursalladen. Tillsätt dressingen och blanda väl.
8. Servera kycklingbenen med den ljumma bulgursalladen.