Recept från en matkasse:
Lammbullar med varma linser
Kryddiga små lammbiffar till fantastiskt goda linser.
Utrustning: en stekpanna, en kastrull
Tidsåtgång: ca 40 min
4 portioner
Ingredienser:
ca 400 g lammfärs
½ gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, riven
½ dl mild ajvar relish
1 tsk salt (h)
½ tsk svartpeppar (h)
rapsolja till stekning (h)
Linser:
3 dl belugalinser
2 pkt koncentrerad grönsaksbuljong
1 liter vatten
3 morötter
0,5 gul lök
finrivet skal och saft av 0,5 citron
2 dl grovhackad persilja (fryst)
salt och svartpeppar (h)
ev. 2 msk olivolja (h)
Tillbehör:
0,5 grönsallad
Tillagning:
1. Tina persiljan på ett fat.
2. Till lammbullarna: Hacka en halv lök fint och pressa en vitlöksklyfta.
3. I en bunke blanda lammfärsen, löken, vitlöken, ajvar relish salt och svartpeppar.
4. Forma färsen till 4 biffar och stek dem i rapsolja, ca 3 minuter per sida. Stek biffarna samtidigt som linserna kokar.
5. Koka upp linser, buljongpodsen och vatten och koka linserna ca 20 minuter.
6. Skala och hacka morötter och en halv lök under tiden. När det är 10 minuter kvar av koktiden på linserna tillsätts morötter och lök.
7. Häll av vätskan när allt är klart. Smaka av linserna med citronskal, saft, persilja, salt och peppar. Tillsätt ev. olivolja.
8. Servera lammbullarna med linserna och grönsallad.