Spansk paella

Spansk fredag med paella, receptet kommer från matkassen Enkla Middagen!

Gå till Matkasseguidens populära matkassar

Den spanska nationalrätten som uppskattas av alla.

Utrustning: en tjockbottnad stor gryta eller stekpanna
Tidsåtgång: ca 40 min
4 portioner

Ingredienser:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja (h)
8 kycklingben
1 paket saffran, 0,5 g
2 tsk paprikapulver (h)
2,5 dl ris
5-6 dl vatten
1 st konc. kycklingbuljong
1 grön paprika
3 tomater
500 g räkor med skal (frysta)
1 burk musslor, 225 g

Tillbehör:
1 citron, i klyftor

Tillagning:
1. Tina räkorna.
2. Koka upp den koncentrerade kycklingbuljongen i 5 dl vatten.
3. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olja med kycklingbenen i en tjockbottnad stor gryta eller stekpanna. Rör i saffran, paprikapulver och ris. Häll på kycklingbuljongen. Låt riset koka på svag värme under lock ca 20 minuter.
4. Kärna ur paprikan. Skär paprika och tomater i bitar. Skala räkorna, spara några oskalade till garnering. Låt musslorna rinna av.
5. Lägg ner grönsakerna i riset efter 15 minuter. Kolla om det behövs mer vatten. Låt koka klart under lock.
6. Blanda ner skalade räkor och musslor när riset är klart, lägg på locket och låt allt bli varmt. Garnera med de sparade räkorna och servera med citronklyftor.

Barnens tips: Servera paellan med en gräddfilsklick.

Kockens tips: Bjud lite torr sherry eller manzanilla till tapasen. Stek med en hackad röd spansk peppar i början av tillagningen av paellan.