Matkasseguiden – Päron

Det finns en uppsjö av olika päronsorter, närmare 30 huvudarter, och ett stort antal därtill. Päron, precis som äpplen är något som vi i Sverige fått för vana att kunna äta året runt. Många som bor i hus eller villa har ofta även ett päron- eller äppelträd stående på sin tomt. Clara Frijs, Greve Moltke, Gråpäron och Augustipäron är populära inslag i svenska villaträdgårdar idag. Päron och äpplen är  faktiskt nära besläktade med varandra, med den skillnaden att päron med sitt tunna skal är mer stötkänsligt något som man skall vara aktsam med om man inte vill att frukten skall ruttna fort. Päron ska därför också plockas omogna, då det mognar på 2-3 dagar i rumsvärme. Päron har som många frukter en positiv effekt på ditt välmående. Studier har även visat att päron kan främja viktminskning.

Päron, dessert och dryck

Päron kan stekas, grillas, kokas eller ätas råa direct efter man har tvättat av frukten. Många brygger även sitt eget cider på päron, en process som innebär att frukten pressas och sedan får mogna och jäsna ett par månader. Cidern kan sedan tappas ofiltrerad på flaska och avnjutas under varma sommarkvällar. Det går även alldeles utmärkt att använda päron i efterrätter och som tillägg fruktsallader. En annan favorit är givetvis att enklast klyva sockerströsslade päronhalvor i en panna. Tillsätt en vaniljstång och värm på med en klick smör. Serveras godast till vaniljglass.