Mellanmjölk

Mellanmjölk för starka ben

Mellanmjölk är en mjölk med en fetthalt på 1,5 % som lanserades år 1986 i Sverige. Mjölk är ett livsmedel som är både nyttigt och användbart, och mellanmjölk är bra för de som vill dricka mjölk eller använda mjölk i matlagningen men föredrar en något lägre fetthalt.

Mjölk har druckits i många tusentals år, och för ungefär 6000 år sedan började man dricka mjölk även i Europa. Det var indoeuropeiska nomadfolk som kom med sina boskap till Europa och lärde bönderna att dricka mjölk. Tidigare hade man bara använt kor som dragdjur, och inte dragit nytta av deras näringsrika mjölk. Korna blev sedan en mycket viktig källa till näring, och man tillbad till och med speciella kogudinnor i södra delarna av Europa innan kristendomens början.

Mjölk har många hälsofördelar

Mjölk innehåller naturligt flera vitaminer, men när man minskar fetthalten som i fallet med mellanmjölk så försvinner dessa. Därför har man tillsatt vitamin A och D i mellanmjölk så att den ska innehålla samma nyttiga vitaminer som vanlig mjölk.

Eftersom mellanmjölk inte är lika fet som vanlig mjölk så finns det vissa användningsområden där den inte lämpar sig lika bra. Men mellanmjölk fungerar mycket bra som dryck eller i bakning av olika sorters bröd och kakor. Även till pannkakor är mellanmjölk ett bra alternativ.

Mjölk är, förutom att den innehåller protein och vitaminer, den viktigaste källan till kalcium som vi har. Kalcium hjälper till att stärka skelettet och tänderna, och även för att cellerna och musklerna ska fungera. Enligt svenska näringsrekommendationer så innehåller det rekommenderade dagliga intaget 18 vitaminer, och 14 av dem kan man få i sig genom att dricka mellanmjölk. Några exempel på dessa är kalcium, magnesium, zink, riboflavin och vitamin B12. Rekommendationen är att dricka cirka 5 deciliter mellanmjölk eller andra mjölkprodukter per dag, för att kunna dra nytta av mellanmjölkens alla hälsofördelar.

Jämför mat och matkasse hos oss på Matkasseguiden.

Upp till 1 359 kr på 5 kassar!
10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder
Upp till 989 kr på 4 kassar!
10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder