Maträtter från Matkomfort

Vi på Matkasseguiden.se jämför inte bara klassiska matkassar utan även andra typer av mat som antingen levereras hem eller prepareras för avhämtning i exempelvis butik. Matkomfort är så vitt vi vet unika inom sitt område; middagslösningar. Det betyder att Matkomforts kockar förebereder din och eller din familjs middag så långt det går i förväg, så att din tid i köket blir minimal – samtidigt som kvalitén inte tummas på.

Matkomfort logotype

En typisk Matkomfort-vecka kan se ut såhär!

Sesamstekt spättafilé med portabellosvamp, rucolasallad, svampcrème v.49 och Gotländsk palsternacka (GI)

Obs! Förvara fisken på det kallaste stället långt in i kylskåpet. Ingredienserna som behövs till veckans middagar står i fet stil så att ni lättare ska veta vad ni ska plocka fram. Tänk på att läsa igenom hela texten innan ni påbörjar tillagningen. Eftersom vi får många önskemål på GI rätter har vi bytt ut kolhydraterna mot palsternacka till.

Barnalternativ: Koka lite pasta, ris eller potatis. Tillagningstid: ca 25-30 min (ev. något längre för er med låda 4-6 pers)

Beredningsbeskrivning: Sätt ugnen på 225 grader. Dela palsternackorna i klyftor, det är valfritt att skala eller bara tvätta palsternackan först. Blanda med olivolja, salt och svartpeppar och ställ in i ugnen i en långpanna 15-25 minuter beroende på klyftornas storlek. Rör om några gånger under tiden. Torka spättafiléerna med hushållspapper och salta på båda sidor. Skrapa bort lamellerna (det svarta under hatten) på portabellosvampen med en sked och skär svampen i tårtbitar. Stek svampen i smör och krydda ordentligt med salt och svartpeppar. Vänd fisken i rågmjölet och stek i smör och rapsolja 50/50 tills fisken fått fin färg på båda sidor och fiskköttet vitnat. Servera såsen kall och toppa rätten med rucolasallad.

Innehållsförteckning: Fisk: spättafilé från Leröy Sås: gul lök(N), färska champinjoner, rapsolja, vitlök, torkad karl-johansvamp, salt, crème fraiche, svartpeppar(E), färsk bladpersilja Panering: grovt rågmjöl, salt, sesamfrö (N) = Närproducerat (E) = Ekologiskt/Kravmärkt

– Använd alltid peppar från kvarn – Skölj alltid alla grönsaker

Kycklingfilé med röd curry, kokosmjölk, purjolök, champinjoner, chili och jasminris

Tänkvärt: Kyckling, fisk och kött som varit vakuumförpackat eller gasvaccat släpper ofta ifrån sig en oangenäm doft precis när förpackningen öppnas. Låt därför råvaran lufta någon minut så försvinner doften. Såsen är kokt på vår egen hönsbuljong som vi gör på kycklingben från Tocka och färska grönsaker. För att råvarorna inte ska ”koka” i stekpannan, tänk på att steka i flera pannor om ni har många portioner. Observera att currypastan innehåller skaldjur!!

Barnalternativ: Stek kycklingen i skivor och krydda med paprikapulver och lite salt. Tillagningstid: 20-25 min (ev. något längre för er med låda 4-6 pers)

Beredningsbeskrivning: Skölj riset i kallt vatten. Koka upp 1 del ris med 1 1⁄2 del vatten och 1⁄2 krm salt per portion. Låt koka 10-12 minuter under lock på svag värme utan omrörning. Ta av kastrullen från värmen och låt dra 5 minuter under lock. Dela kycklingbrösten en gång horisontellt på längden och strimla sedan skivorna fint. Dela purjolöken på längden och skölj noga. Skär purjon i cm stora skivor och kvarta champinjonerna. Strimla den röda chilin. Värm en stekpanna med rapsolja och chilin, när pannan är varm tillsätt kycklingen och krydda med salt och svartpeppar. När kycklingen nästan är klar, tillsätt purjon, champinjonerna och en klick smör. Stek ytterligare några minuter under lock, tills kycklingen är helt genomstekt och svampen fått färg. Häll på buljongen och låt bli varm. Smaka ev. av med lite salt.

Innehållsförteckning: Kyckling: kycklingbröst från Guldfågeln Buljong: gul lök(N), vitlök, limeblad, citrongräs, rapsolja, kokosmjölk, maizena, röd currypasta (OBS! INNEHÅLLER SKALDJUR), limejuice, lagerblad, timjan, socker, färsk koriander, salt, madras curry, hönsbuljong(kycklingben, vatten, morot, palsternacka, rotselleri, gul lök(N), vitlök, timjan, lagerblad, vitpeppar) (N) = Närproducerat (E) = Ekologiskt/Kravmärkt

– Använd alltid peppar från kvarn – Skölj alltid alla grönsaker

Strimlad svensk biff med röd pesto, sotad paprika, rödlök, grön chili och spaghettini

Tänk på att ta ut köttet i god tid så det hinner ”temperera”, då blir köttet mörare och behåller vätskan bättre. Barnalternativ: Blanda inte pastan med grönsakerna utan servera den naturell.

Tillagningstid: 20-25 min (ev. något längre för er med låda 4-6 pers)

Beredningsbeskrivning: Koka önskad mängd pasta enligt 10/100/1000 regeln (10 g salt, 100 g pasta och 1000 ml vatten) 9 minuter utan lock. Tärna rödlöken, paprikan och den gröna chilin. Skär biffen i tunna skivor (skär så ni kapar köttets fibrer) och strimla sedan köttet. Stek grönsakerna i olivolja och krydda med salt och svartpeppar. Blanda pastan med grönsakerna och smaka av med salt, peppar och olivolja. Bryn köttet på hög värme i rapsolja, salta och peppra ordentligt. Biffen serveras med fördel medium (rosa). När köttet fått färg, blanda ner peston och rör om noga – servera direkt! Skala och koka potatisen till torsdagens middag i välsaltat vatten, låt svalna och förvara i kylen till dagen efter.

Innehållsförteckning: Kött: svensk biff från Gudruns Röd pesto: soltorkad tomat, olivolja, vatten, vitlök, solrosfrö, parmesanost, svartpeppar(E), salt (N) = Närproducerat (E) = Ekologiskt/Kravmärkt

– Använd alltid peppar från kvarn – Skölj alltid alla grönsaker

Syrat isterband från Nibble med inlagda rödbetor, rårivna morötter och persiljestuvad potatis

Isterband är en riktig svensk klassiker och serveras här med stuvad potatis och rödbetor. Om man vill förenkla kan kan hoppa över att bryna isterbandet och steka det på högre värme i ugnen. År 1969 tog Sven-Erik Johansson över brukandet av Nibble Gård, som snart blev ett föredöme både vad gäller god djuromsorg och hög köttkvalitet. När Guldtackan, LRF:s finaste utmärkelse för djuruppfödare, delades ut första gången 1986 gick den till Sven-Erik Johansson. År 2006 fick Sven-Erik ta emot Änglamarkpriset av Hasse Alfredsson

Barnalternativ: Till den stuvade potatisen funkar det utmärkt att servera valfri korv om barnen inte gillar isterband.

Tillagningstid: 15-20 min (ev. något längre för er med låda 4-6 pers) Beredningsbeskrivning: Sätt ugnen på 175 grader. Bryn isterbanden snabbt i lite smör och lägg i en ugnsfast form (steker man dom för länge i stekpannan är det risk att dom spricker). Skala och riv moroten. Ställ in isterbanden i ugnen tills de är varma rakt igenom. Dela den kokta potatisen och värm lite i micron. Krydda potatisen med lite salt och vitpeppar. Koka upp stuvningen under omrörning (försiktigt så det inte bränner) Blanda den varma potatisen med den varma såsen och smaka av med salt och peppar. Servera rödbetorna vid sidan.

Innehållsförteckning: Korv: Syrat isterband från Nibble Stuvning: gul lök(N), vatten, mjölk(E), grädde, smör, maizena, salt, vitpeppar(E), färsk bladpersilja Rödbetor: kokta rödbetor, ättika, socker, vatten, lagerblad (N) = Närproducerat (E) = Ekologiskt/Kravmärkt

– Använd alltid peppar från kvarn – Skölj alltid alla grönsaker

Matkomfort Henriks Blogg