Inspiration från Matkomfort

Matkasseguiden.se är vi stolta och glada över att ha knutit Matkomfort till oss som samarbetspartner, trots att det inte är någon klassisk matkasse! Matkomfort jobbar med att sprida något som är mer genomarbetat och fullständigt än matkassar; middagslösning.

Nedan ett urval av en typisk vecka från Matkomforts kockar

 

Fried rice med räkor, lime och ingefärssås, zucchini och paprika

Obs! Förvara fisken på det kallaste stället långt in i kylskåpet. Ingredienserna som behövs till veckans middagar står i fet stil så att ni lättare ska veta vad ni ska plocka fram. Tänk på att läsa igenom hela texten innan ni påbörjar tillagningen. Denna rätt är Asieninspirerad och för att öka variationen på våra såser har använt oss av morotsjuice och soja som grund. Såsen är kokad med helt citrongräs vilket ni ev. kan hitta spår efter. Barnalternativ: Servera paprikan rå i stavar och koka upp såsen med lite grädde.

Tillagningstid: ca 20-25 min (ev. något längre för er med låda 4-6 pers)

Beredningsbeskrivning: Blanda riset med dubbel mängd kallt vatten och salt (1krm salt/portion), koka upp och låt koka 15-20 minuter eller tills all vätska absorberats. Skala räkorna. Tvätta citronen noggrant och riv det gula på skalet på fina sidan av rivjärnet (spara citronen till torsdagens middag).
Tvätta zucchinin noga och skala med potatisskalare så det blir långa gröna zucchininudlar, blanda nudlarna med lite salt, olivolja och citronskalet.
Tärna paprikan och den skalade zucchinin och salta tärningarna. Stek grönsakerna i rikligt med rapsolja i en het panna. När grönsakerna stekt någon minut, tillsätt riset och låt steka under omrörning tills riset fått färg. (har ni många portioner, stek i flera omgångar). Tillsätt hälften av såsen och smaka av med salt och svartpeppar. Lägg risen i en stor skål och toppa med de skalade räkorna och zucchininudlarna. Servera resten av såsen kall eller varm vid sidan.

Innehållsförteckning:
Räkor: tinade ishavsräkor från Leröy
Sås: gul lök(N), vitlök, röd paprika, morotsjuice, kikkomansoja, ketjap manis, sambal oelek, limejuice, citronjuice, maizena, citrongräs, färsk ingefära
(N) = Närproducerat (E) = Ekologiskt/Kravmärkt – Använd alltid peppar från kvarn – Skölj alltid alla grönsaker

 

Kyckling i ugn med salsa på färsk tomat, aubergine, oliver och pastasallad

Tänkvärt: Kyckling, fisk och kött som varit vakuumförpackat eller gasvaccat släpper ofta ifrån sig en oangenäm doft precis när förpackningen öppnas. Låt därför råvaran lufta någon minut så försvinner doften. Denna vecka använder vi oss för första gången av kyckling från Kronfågel, hör gärna av er med feedback till kundtjänst. Oliverna är kärnfria, men det kan alltid dyka upp någon kärna så se efter noga. Barnalternativ: Stek tärningar av kycklingen i en stekpanna. Mixa såsen för att få bort bitarna av grönsaker.

Tillagningstid: 20-25 min (ev. något längre för er med låda 4-6 pers)

Beredningsbeskrivning: Sätt ugnen på 175 grader. Dela kycklingbrösten en gång horisontellt på längden och krydda ordentligt runt om med salt och svartpeppar (om ni önskar kan ni behålla kycklingbröstet helt). Lägg kycklingen i en rymlig smord ugnsfast form och häll över salsan, ställ in i ugnen 20-25 minuter eller tills kycklingen är helt genomstekt. Koka pastan enligt 10/100/1000 regeln (10 g salt, 100 g pasta och 1000 ml vatten) 12 minuter utan lock. Strimla salladen och lite av det gröna på salladslöken (spara det mesta av salladslöken till torsdagens middag). Låt pastan svalna en aning och blanda med grönsakerna, smaksätt med en god olivolja, svartpeppar och salt.

Innehållsförteckning:

Kyckling: kycklingbröst från Kronfågel
Salsa: rödlök, färsk tomat, färsk aubergine, tomatpuré, vatten, rosmarin, socker, Kalamataoliver, svartpeppar(E), salt, tärnad tomat

(N) = Närproducerat (E) = Ekologiskt/Kravmärkt – Använd alltid peppar från kvarn – Skölj alltid alla grönsaker

 

Lammfärsgryta med spiskummin och fänkål, päronsallad, myntayoghurt och bulgur

När vi kokat grytan har vi låtit oss inspireras av dofter och smaker från Nordafrika. Eftersom det kött vi maler är av hög kvalitét så kan vi mala det lite grövre. Då blir grytan härligt rustik.

Barnalternativ: Servera päronet i klyftor och späd eventuellt grytan med lite grädde. Hoppa över myntayoghurten till de minsta.

Tillagningstid: 15-20 min (ev. något längre för er med låda 4-6 pers)

Beredningsbeskrivning: Blanda bulguren i dubbelt så mycket kallt vatten och salt (1 tsk salt per liter vatten). Koka upp och låt koka på svag värme under lock i 12 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt stå under lock i 5 minuter. Häll av eventuellt överblivet vatten. Skölj päronet och salladslöken. Skär salladslöken fint rakt över (använd hela löken både det vita och gröna) och skiva päronet. Blanda päronet och löken med lite balsamvinäger, salt, strösocker eller råsocker, svartpeppar och olivolja.

Koka försiktigt upp lammfärsgrytan och rör om några gånger under tiden. Späd eventuellt med lite vatten om den känns tjock. Servera myntayoghurten kall vid sidan av.

Innehållsförteckning:

Lammfärsgryta: gul lök(N), vitlök, krossade tomater, chilisås, tomatpuré, vatten, salt, spiskummin, chilipulver, lagerblad, svenskt lammkött, svenskt nötkött, färsk fänkål, färsk zucchini, svartpeppar(E)

Myntayoghurt: turkisk yoghurt, färsk mynta, salt

(N) = Närproducerat (E) = Ekologiskt/Kravmärkt – Använd alltid peppar från kvarn – Skölj alltid alla grönsaker

 

Panerad schnitzel med champinjonstuvning, ugnsbakad tomat och pommes lyonnaise

Om ni vill ha ett lite smalare alternativ går det bra att steka köttet utan paneringen. Om ni önskar en stor schnitzel kan ni skära en ”fjärilskotlett”. Banka ut den mellan två plastpåsar med hjälp av en kastrull. Såsen är baserad på hönsbuljong och endast toppad med lite grädde och smör.
Barnalternativ: Koka potatisen och krossa med en gaffel tillsammans med en klick smör. Sila av svampen i såsen och servera den slät.

Tillagningstid: 25-35 min (ev. något längre för er med låda 4-6 pers)

Beredningsbeskrivning: Sätt ugnen på 225 grader. Skiva potatisen. För att få bort stärkelsen, skölj den snabbt med kallt vatten i ett durkslag.

Skiva schalottenlöken. Blanda potatis och lök med rapsolja, rikligt med salt samt svartpeppar.
Lägg på en långpanna och ställ in i ugnen 20-30 minuter (beroende på potatisens tjocklek). Rör runt 2-3 gånger under tiden. Dela tomaten en gång och krydda snittytan med lite socker, salt, svartpeppar och olivolja. Sätt in tomaten i ugnen 15-20 minuter. Skär citronen i klyftor. Skiva kotletten tunt, salta och peppra båda sidor. Lägg ströbrödet på en tallrik och vänd köttet i, tryck ordentligt så det fastnar. Stek köttet i rikligt med smör och rapsolja 50/50, på båda sidor tills det fått fin färg och är genomstekt. Koka upp stuvningen under omrörning. Servera citronklyftorna på tallriken och pressa lite saft över köttet.

Innehållsförteckning:

Kött: Svensk kotlett från Gudruns
Stuvning: gul lök(N), vitvin, färska champinjoner, grädde, salt, smör, vitlök, timjan, lagerblad, svartpeppar(E), maizena, Matkomforts hönsbuljong (kycklingben, vatten, timjan, lagerblad, vitpeppar(E), morot(N), palsternacka, rotselleri, gul lök(N), vitlök)

(N) = Närproducerat (E) = Ekologiskt/Kravmärkt – Använd alltid peppar från kvarn – Skölj alltid alla grönsaker .

Smaklig Spis!