Röd paprika

redpeppar

Röd paprika är som bekant en mycket omtyckt och användbar växt i det svenska köket idag och något du ofta finner i receptet till din matkasse. Denna tillhör samma familj som tomat och potatis. Historiskt har paprikan sitt ursprung i bland annat Mexiko och Sydamerika, som än idag står som de största producenterna av paprika i världen. Paprikan är egentligen en undergrupp inom spansk peppar, som även innehåller den starkare släktingen chilipeppar. Paprikan täcker som växt ett stort smakregister från starkt till sött och milt. Det som till synes främst skiljer en paprika från en annan är färgen, en förklaring som grundar sig på växtens olika mognadsstadier. En röd paprika påbörjar alltid sin växtcykel som grön, men skiftar med tiden färg mellan helt röd, gult eller starkt orange. Yngre gröna exemplar har oftast en starkare smak, medan gul och röd paprika upplevs något mildare och sötare i smaken.

Röd paprika till dina grytor

Röd paprika kan med fördel användas som ingrediens i det flesta maträtterna, och gör sig välsmakande såväl rå som tillagad på spis eller i ugn. Med sitt breda smakregister ges möjlighet att smaksätta med paprika med ett såväl sött som starkt resultat i en mängd rätter. Svensk husmanskost innehåller ofta paprika, och man kan även tillaga spännande rätter med just paprika som huvudingrediens. En favorit kan vara fyllda paprikor, ett gott tillbehör till det mesta och kan lätt göras som vegetariskt alternativ eller varieras med olika smaker, ingredienser och fyllningar. Till kuriosa hör bland annat att nationen Ungern, som är känd för sina mustiga grytor och gulaschsoppor, allt som oftast har just paprika som en basvara. Ordet paprika är till sitt ursprung ungerskt och betyder kort och gott ”peppar”. Paprika bör förvaras svalt. Grön paprika håller sig längre än röd och gul paprika. Vid cirka 5-7 plusgrader håller sig gul och röd paprika någon vecka, medan grön kan förvaras under den dubbla tiden.