Rödlök

Red onions, BXP28669h.jpg

Rödlöken är en lök som är något mildare i smaken än sin släkting, den mer vanliga gullöken. Ur hälsosynpunkt är det sedan länge en välkänd huskur att lök med fördel kan förtäras vid förkylning och halsont. Rödlök, precis som annan lök, är antiseptisk och stärker därför ditt immunförsvar och lindrar vid inflammationer. Dessutom renar lök vår kropp, är rik på fibrer och är särskilt bra för våra blodkärl. När man skär upp en rödlök kan man precis som med många andra löksorter uppleva att ögonen tåras, något som beror på att lök frigör trimetylensulfoxid, en gas som reagerar med vattnet i ögat, vilket ger den något obehagliga effekten. Man kan faktiskt minska problemet genom att lägga rödlök eller annan lök i kallt vatten i 15 minuter innan man skär den, och på så sätt mildra svedan.

Rödlök – en allsidig köksfavorit

Med rödlök hemma kan man alltid pigga upp en måltid och denna återfinn ofta bland ingredienserna i din matkasse. Med dess säregna rödvioletta färg och milda smak. Du kan med gott resultat använda rödlök som tillbehör till de flesta av dina maträtter och måltider. Som enkelt tillbehör på mackor, sallader eller varma rätter. En pulled pork- eller beefburgare är inte sig lika utan en lagom tjock strimla färgglad rödlök på plats! En annan nyttig favorit för många är ugnsbakade grönsaker i ugn. Använd valfria, tärnade grönsaker i ugn inklusive röd lök. Blanda olivolja, salta, peppra och du har snart ett urgott tillbehör till det mesta! När du köper lök ska du alltid se till att löken är hård och fast då den annars riskerar att endast hålla ett par dagar. Förvara rödlök i kylskåp där den utan problem kan hålla sig ett par veckor. En annan sak att tänka på är att rödlök och andra löksorter aldrig ska förvaras ihop med potatis eftersom potatisen ger ifrån sig ämnen som kan komma att förstöra löken.