Test av Frida Harju

Fridaharju som är bloggare och kostvetare har testat Middagsfrid. Här kommer en sammanfattning av detta test.

FöretagMiddagsfrid
Typ av matkasseStora kassen
Antal dagar5
Antal personer4
Allmän kommentarPlusMinus
Leveransmåndag kvällinget särskilt att tilläggaatt det var i en kasse och inte låda/box
Råvarorokej kvalitetinget särskilt att tilläggavissa råvaror räckte inte till alla rätter (ex morötter)
Receptfanns till alltatt recept till sallader även ingickinget särskilt att tillägga
Namn på rättBetyg 1-5 (5=bäst, 1= sämst)
Maträtt 1Ugnsbakad kalkonfilé1
Maträtt 2svartkåls- och citronpasta3
Maträtt 3enkel lasagne5
Maträtt 4lax- och fänkåls "ossu buco"4
Maträtt 5kycklingwok2

Test Middagsfrid – Läs mer

Middagsfrids kasse är perfekt för barnfamiljen. Den är prisvärd utan att tumma på kvalitén och man får äta både nötkött, fågel, fisk och vegetariskt. Likt många andra kassar har grundaren tänkt till och använt samma ingredienser i flera rätter för att minska på svinnet. Exempelvis används en skvätt grädde i flera rätter vilket rundar av och skapar goda smaker utan att skapa en för ”stor” måltid om man ser till energivärden. Efter det här kommer definitivt jag att skvätta i lite grädde i min matlagning för att lyfta rätterna något. För att lyfta något särskilt ur denna kasse är det att X valt att göra sallad till nästan alla rätter, detta gör att rätterna känns extra fräscha. En sådan sak kan även leda till att fler väljer att äta sallad till maten då man slipper tänka till själv och det finns med i receptet. Toppen tycker jag, kostvetare som man är, då rekommendationer säger 500 g frukt och grnt om dagen. Hon visar även på varianter av sallad som man tidigare inte tänkt på. Detsamma gäller rätterna i kassen som skapar många ”aha-upplevelser” både gällande tips på hur man kan laga rätter enklare (lasagne utan ostsås) samt smakkombinationer (Osso Buco toppad med gremolata). Rätterna är smakrika men inte för starka och passar därför bra för familjer. Jag kan inte komma på något jag tycker är sämre med kassen, ett toppenalternativ som piggar upp vilken vardag som helst.

Överlag

Bra – En mycket bra, prisvärd och genomtänkt kasse. Passar toppen till barnfamiljer också då rätterna är smakrika och goda men inte för starka eller liknande. På så vis får de smaka på ”vuxenmat” men som inte är för vuxen. Det största plusset med denna kasse är att grundaren valt att lägga till sallader till nästan alla rätter, på så vis känns rätterna ännu fräschare. Detta leder säkert också till att fler äter mer sallad då man inte ens måste tänka till utan att det finns recept med. Flera olika sallader serveras också vilket leder till större kunskap i framtiden. Något annat om är mycket bra med denna kasse är att inget griskött är med och alla rätter är i princip glutenfria i sig själv. Toppen.

Mindre bra – har svårt att komma på något, det skulle vara att den vegetariska rätten var ”lite tunn” och därför fick bli tre portioner istället för fyra åt oss för att tillräcklig mättnad skulle uppnås.

Recept:

Bra – Att grundaren tänkt till och använt samma/lika ingredienser i flera rätter så att det mesta används upp. Att det finns utförliga recept för varje maträtt/komponent, svåra som enkla.

Mindre bra – kan inte komma på något

Råvaror:

Bra – Många av råvarorna är ekologiska, det är roligt.

Mindre bra – kommer inte på något

Jag kommer att gå igenom varje maträtt för sig och betygsätta dem från 1-5 i tre olika kategorier. Det är smak, hur väl de passar in för dagen (vardag) samt enkelhet gällande tillagning. 5 är hösta betyg och 1 är lägst. Då det inte går att hämta recept på hemsidan likt coops matkasse eller liknande så kommer jag av respekt inte att skriva ut något recept.

Dag 1 – Ugnsbakad kalkonfilé med rostad potatis/lök och fetaost/soltorkadtomatröra


Först ut denna gång blev denna rätt. Det kändes riktigt lyxigt att få äta det här på en tisdag. Samtidigt behöver man inte tänka så då det var fågel och inte kött samtidigt som energivärdena är riktigt bra på rätten. Salladen till var toppen över i:t. fräscht och roligt att få prova kalkonfilé för den som inte gjort det, oftast är det ett prisvärt alternativ till kyckling. För att få en mer proteinrik rätt samt få mer sås kolla gärna in filmen.

Smak: betyg 3

Passande: betyg 3

Enkelhet: betyg 3 (det var ändå flera moment vilket kan kännas mäktigt för den som är ovan i köket)

Ugnsbakad kalkonfilé med rostad potatis/lök och fetaost/soltorkadtomatröra

Dag 1 – Ugnsbakad kalkonfilé med rostad potatis/lök och fetaost/soltorkad tomatröra

Dag 2 – Svartkåls- &citronpasta med solroskärnor


Denna veckas vegetariska alternativ är den här rätten. Otroligt spännande att prova svartkål som gav en god smak i såsen. Citronen gjorde den fräsch, solroskärnorna gav lite crunch och grädden samt osten gav den en rund smak. Då man får välja vilken pasta man vill äta till själva så valde vi sojabönspasta för att få den glutenfri och med högre proteinvärde. En mycket spännande pastasort som är god och med mycket tuggmotstånd.

Smak: betyg 3

Passande: betyg 5 (typisk vardagsmat som går fort och smakar bra)

Enkelhet: betyg 5 (Att koka pasta samt slänga ihop en sås är så enkelt det kan bli)

Svartkåls- &citronpasta med solroskärnor

Dag 2 – Svartkåls- &citronpasta med solroskärnor

Dag 3 – Enkel lasagne med soltorkade tomater


Husmanskostens fader, eller nästintill i alla fall. Själv kan jag dra mig lite för att laga just lasagne för att det är flera moment innan läckerheten står på bordet. Med det här receptet behövdes ingen ostsås då det var inbakat i köttfärsröran. Otroligt gott och allra helst med den spännande salladen till, kika gärna in filmen där det ges lite tips på hur du får en tunnare vinägrett samt en mer matigare sallad. Efter det här kommer jag definitivt göra lasagne oftare då jag nu vet hur jag får den att smaka gott, vara enkel att göra samt innehåller en bra energifördelning.

Smak: betyg 5

Passande: betyg 5 (typisk vardagsmat som går fort och smakar bra)

Enkelhet: betyg 4 (Genom att utesluta ostsås slipper man ett moment och även disk)

Enkel lasagne med soltorkade tomater

Dag 3 – Enkel lasagne med soltorkade tomater

Dag 4 – Lax-& fänkåls ”osso buco” toppad med gremolata


En mycket smakrik och god fiskgryta, det är kul att få ett helt nytt recept och idéer på vad man kan göra med fisk. Färsk fisk känns lyxigt och Gremolata ligger i tiden och är något jag själv använder ofta som täcke på kött, fisk eller kyckling för att få det saftigt, här fick jag ett nytt användningsområde. I bladet tipsar de om att koka quinoa till, vi valde svart. Kika gärna på filmen för att se hur det ser ut. Det blev vår fredagsmiddag men passar lika bra som vardagsmat med tanke på energifördelningen i rätten.

Smak: betyg 5

Passande: betyg 5 (passar bra om man ser till energifördelningen också)

Enkelhet: betyg 4 (Rätten får en fyra då det ändå är tre olika moment som ska göras)

Lax-& fänkåls ”osso buco” toppad med gremolata

Dag 4 – Lax-& fänkåls ”osso buco” toppad med gremolata

Dag 5 – Kycklingwok med rostade solrosfrön

En klassiker som aldrig sitter fel, det gjorde det inte denna gång heller och såsen gav mycket god smak. Solroskärnor var ett nytt och spännande inslag som jag hädanefter kan tänka mig att stoppa i woken för att få lite mer crunch. Vitkål var också mycket gott i och det enda lite sämre vi kan komma på i denna rätt var att vi råkat använda upp alla morötter så de fick uteslutas ur rätten samt att vi hade önskat lite mer kyckling. Även i denna rätt fick man välja gryn själv till, vi valde då svartris som är ett mer hälsosamt alternativ till vanligt ris, kika gärna in filmen med maten.

Smak: betyg 4

Passande: betyg 5 (passar bra både om man ser till energiinnehåll samt just vad det är för typ av mat)

Enkelhet: betyg 5 (snabbt och enkelt, som det ska vara)

Kycklingwok med rostade solrosfrön

Dag 5 – Kycklingwok med rostade solrosfrön

Slutligen

Jag är mycket nöjd med veckan och känner verkligen att jag ätit mat lagad från grunden, som jag förstår hur den hamnat på tallriken, processen dit. Som jag nämnt tidigare öppnar kassen för nya smakkombinationer och blandningar. Ett bra sätt för familjer som fastnat i processad-mat-land och behöver lite förnyelse. För de som inte anser sig ha tid att skapa veckomenyer eller inköp och kan få sin kasse hemkörd till dörren. Ett toppenalternativ som piggar upp vilken vardag som helst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upp till 1 359 kr på 5 kassar!
10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder
Upp till 989 kr på 4 kassar!
10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder