Middagsfrid erbjuder numer en Vegetarisk Matkasse som de kallar Vegokassen. Vegokassen innehåller 3 middagar för 4 personer. Här tar vi en titt på hur recepten och råvarorna kan se ut en vecka. Nedan meny levererades vecka 2014 och kostar 645 kr per vecka. När du blir kund hos Middagsfrid betalar du 349 kr via Matkasseguiden genom att besöka Middagsfrid här!
Det är inte längre kontroversiellt att vara vegetarian. Tvärtom är det coolt och trendigt skriver Kicki Theander, grundare av middagsfrid.
Vissa basvaror är det bra att ha hemma när råvarorna dyker upp hemma vid din dörr. Det som behövs för den här specifika veckan är: ris, curry, spiskummin, smör, olivolja, neutral olja, vitvinsvinäger, vitlök, bakplåtspapper och tomatpuré.
3 rätter med Vegokassen
- DAG 1 – SICILIANSK PASTA MED GRILLAD ZUCCHINI & OLIVER
- DAG 2 – INDISK KIKÄRTSGRYTA MED SOCKERÄRTOR & KALL YOGHURT
- DAG 3 – SPANSK SPENAT- & PAPRIKATORTILLA MED OLIVHUMMUS
DAG 1 – SICILIANSK PASTA MED GRILLAD ZUCCHINI & OLIVER
1. Sätt ugnen på 225°. Koka upp 3 liter vatten i en kastrull (till pastan).
2. Mandelmix (stavmixer + mixerbunke): Halvera, kärna ur och finhacka 1/2 röd chili. Mixa Chilin, 1 fp tinad basilika (35g) och 1 påse hackad sötmandel (60g) med en stavmixer i mixerbunken. Tilsätt 3/4 dl olivolja, 2 vitlöksklyftor, 1 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Mixa tills allt blandats och blivit till en grynig massa.
3. Grillad zucchini (bunke + plåt med bakplåtspapper): Blanda 1 1/2 msk olivolja, 1 pressad vitlöksklyfta, 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar i bunken. Hyvla 2 zucchini med en osthyvel på längden. Blanda ner zucchinin med vitlöksoljan i bunken. Lägg zucchinin på plåten med bakplåtspapper. Stek högt upp i ugnen i ca 8 minuter.
4. Grovriv 1/2 bit Grana padanoost (100 g). Halvera 2/5 tråg körsbärskvisttomater (200 g).
5. Koka 1 tråg färsk pasta (600 g).
6. Blanda den nykokta pastan med mandelmixen de halverade körsbärstomaterna och den rivna osten. Servera med den grillade zucchinin och 1/2 burk avrunna kalamonoliver (145 g).
DAG 2 – INDISK KIKÄRTSGRYTA MED SOCKERÄRTOR & KALL YOGHURT
1. Koka valfritt ris till 4 personer
2. Grönsaker (bunke): Hacka 250 g rödlök (2-3 st). Skala och skär 250 g morätter (2-3 st) i 5 mm tunna sltantar. Lägg löken och morötterna i bunken.
3. Indisk gryta (gryta): Hetta upp 2 msk neutral olja i grytan och fräs rödlöken, morötterna, 2 fp avrunna kikärtor (780 g), 1/2 dl tomatpuré, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 msk pepparkakskrydda, 1 msk curry och 1 tsk salt på medelhög värme i ca 5 min.
4. Tillsätt 1 burk kokosmjölk (400 ml) och 1 flaska passerade tomater (400 ml) i pannan och låt puttra på medelvärde i ca 10 min.
5. Halvera 1/5 tråg körsbärskvisttomater (100 g). Skär 1 tråg sockerärtor (150 g) i 3 delar på bredden. Vänd ner sockerärtorna och körsbärstomaterna i pannan. Låt allt bli varmt, ca 1 min.
6. Servera grytan med riset och 2 dl matyoghurt.
DAG 3 – SPANSK SPENAT- & PAPRIKATORTILLA MED OLIVHUMMUS
1. Sätt ugnen på 225 grader. Smör en springform med 1 tsk smör.
2. Grönsaker (traktörpanna): Skär 250 g rödlök (2-3 st) i tunna halvmånar. skala och skär 1 bakbpotatis i 1 cm stora tärningar. Smält 1 msk smör i traktörpannan och fräs löken och potatisen på medelhög värme i ca 5 min. Tilsätt 1/2 tsk salt.
3. Äggblandning (bunke): Grovriv 1/2 bit grana padanoost (100 g). Vispa ihop 12 ägg, 1/2 dl vatten, osten, 1/2 tsk salt och 2 krm svartpeppar i bunken.
4. Sila av 1 burk grillad paprika )290 g) (spara oljan). Skölj 1 påse babyspenat (70 g). Vänd ner paprikan och spenaten i pannan och fräs ytterligare 2 minuter. Fördela grönsakerna i springformen och häll på äggblandningen. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.
5. Olivhummus (stavmixer + mixerbunke + skål) Skölj 1 burk svarta bönor (285 g) och mixa dem med 1/2 burk avrunna kalamonoliver (145 g), 1/2 msk vitvinsvinäger, 1 vitlöksklyfta, 1/2 dl olivolja, 1/2 tsk spiskummin och 1 krm svartpeppar i mixerbunken med en stavmixer. Lägg bön- och olivhummusen i skålen.
6. Sallad (skål): Bryt sönder 1 romansallad. Skala och grovriv 250 g morätter (2-3 st). Halvera 2/5 tråg körsbärskvisttomater (200 g). Blanda grönsakerna i skålen och tillsätt 2 msk av oljan från paprikaburken, 1 msk vitvinsvinäger, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar.
7. Servera tortillan med salladen och bön- & olivhummusen.